Nijmegenquotes

Op zoek naar gave vaders!

Woensdagavond. Half acht. Ik werd steeds stiller. Om me heen waren zo’n veertig mensen druk aan het praten, vol energie, zin in de avond. Ik nam nog een slok thee en wachtte af.

Eerder die avond om half zeven, bij ons in de badkamer, vroeg Wendy wat ik wilde vertellen tijdens mijn pitch. Ik pakte mijn briefje, las het voor. Ze keek me aan. ‘Dat is niks. Gooi dat briefje maar weg.’ Ik slikte. ‘Je moet gewoon vertellen waarom je dit doet. Waarom je De Praktijkvader zo fantastisch vindt.’ Het was tijd voor de pitch. Wendy glimlachte naar me. Showtime!

Ik heb vaak voor groepen gesproken. Ik werk als docent en verhalenverteller. Maar pitchen is andere koek. Kort, heftig, to the point en heel zichtbaar.

Ik had inderdaad mijn briefje weggedaan en ben in het diepe gesprongen. In drie minuten heb ik verteld dat ik bezig ben met een onderneming waar ik ontzettend blij van wordt: het inspireren van mannen om de beste vader uit zichzelf te halen. Met vaderontmoetingen voor meerdere vaders en individuele wandelcoaching bied ik mannen een steun in de rug, een hart onder de riem en een stok achter de deur in het verder ontdekken van hoe ze hun vaderrol willen invullen.

Veel vaders zoeken. Ze willen een goede vader zijn voor hun kinderen en een goede man voor hun vrouw.

Tegelijk brengen ze meestal het grootste deel van het gezinsinkomen binnen. Ze worden aangesproken op de harde kant van het geld verdienen, maar ook op de zachte kant van het verzorgen van hun kinderen. En over alles heeft de omgeving van familie, vrienden en maatschappij een mening. Dan raak je het spoor wel eens kwijt. De Praktijkvader biedt die mannen een plek waarin ze het met andere mannen daarover kunnen hebben. Onder elkaar. In vertrouwen, eerlijk, maar ook praktisch.

Ik merk dat mijn verhaal werkt, maar dat ik moeite heb met het vinden van vaders.

Op de social media is 80% van mijn volgers vrouw. Vadercoaching is een nieuw product, hoe krijg ik dat nieuwe product onder de aandacht. Kortom, hoe bereik ik de mannen?

Ik heb genoten van mijn pitches. Mijn verhaal kwam uit mijn tenen. Er was zoveel energie. Dat werkte erg aanstekelijk.

Na mij pitch kwamen er zo veel tips, ideeën en reacties los. Zowel van mensen die het een superidee vonden tot mensen die niet snapten waarom vaders een coach zouden zoeken. En meer dan honderd post-its van ‘maak een cadeaubon die vrouwen hun man kunnen geven’ tot ‘focus op bad ass-dingen, buiten, kampvuur, mannelijk’. De post-its zijn een groot cadeau, maar minstens zo belangrijk waren voor mij de mensen zelf.

Al die mensen die zich inzetten voor mijn vraag en daar plezier in hadden. Dat gaf me heel veel vertrouwen. Als De Praktijkvader in zo’n korte tijd zoveel reacties oproept – dan weet ik zeker dat het goed gaat komen.

Als laatste één van mijn favoriete tips: ‘Doe deze pitch vaker, op meer plekken. Zoals jij je verhaal vertelt, daar moeten wel vaders op af komen.’

Dank Dorien en Petra voor de gave organisatie en alle gave deelnemers voor hun inzet en enthousiasme. Deze avond betekent voor mij een grote omslag: het kan wél!

Jeroen de Jong
De Praktijkvader – info@praktijkvader.nl
www.praktijkvader.nl – @praktijkvader

One thought on “Op zoek naar gave vaders!

Leave a Reply