BlogNijmegen

Vuurtorens

Wat associeer jij met een eiland? Dit was het opwarmertje van een avond co-creëren in het zelfregiecentrum Nijmegen op 8 mei 2013.  Het onderwerp is het eiland in de Waal dat deze stad cadeau krijgt. En daar sta je dan, enigszins afwachtend, op je eerste sessie GaveDingenDoen. Het schoorvoetende is er na twee rondjes associëren al snel af, er begint iets moois te leven. Hangmatten, festivals en verschillende eilanden in de wereld komen voorbij. Wanneer ‘vuurtoren’ wordt genoemd haak ik daar op aan. Als stedenbouwkundige komen dan allerlei markante gebouwde objecten in mijn gedachten op. Vervolgens is het aan mij om te pitchen: vijf minuten om het idee neerzetten. In één zin: het nieuwe stadseiland wordt cadeau gedaan aan de inwoners van Nijmegen en daarom verdeeld in 180.000 stukjes land om zelf in te vullen. Vraag aan de zaal: welke ideeën leiden er toe dat Nijmegenaren het StephanusEiland omarmen en hun 3m2 invullen?

Een letterlijke stroom aan reacties volgt, het lijkt wel hoogwater alarm in Nijmegen! Mensen staan in de rij om hun vraag, idee of netwerktip met je te delen. Niet-Nijmegenaren proberen nog een stukje van het eiland te veroveren, maar krijgen geen voet aan de grond. Geen probleem overigens want ook zij nemen graag een stift in de hand om hun droom voor een stukje eiland uit te tekenen. Uit alle post-it’s en tekeningen zijn vervolgens zes thema’s gehaald om nog eens verder uit te diepen. Abseilen van de Waalbrug, schatzoeken, een interactieve maquette en een bike-in bios zijn slechts enkele druppels uit de ideeënstroom die dat oplevert.

We eindigen weer in de kring waar iedereen in één woord de avond mag afsluiten. Overdonderd, dat ben ik nog steeds. En geïnspireerd om verder te gaan met alle tips en suggesties voor de zes gekozen thema’s. Komende tijd halen we er een paar concrete acties uit die je als het goed is vanzelf gaat zien. De eerste verbindingen naar nieuwe netwerken zijn al gelegd. Het blijft immers co-creatie en uiteindelijk is vooral Nijmegen zelf aan zet. Wij steken die zes of meer vuurtorens aan zodat de Nijmegenaren de weg naar het StephanusEiland weten te vinden om invulling te geven aan die ene, o zo belangrijke vraag: wat doe jij met jouw 3m2 stadseiland?

Guido Yntema

Volg StephanusEiland op  Facebook  of Twitter

Leave a Reply