EnschedeIedereenPast Pitchesquotes

Perfect zó: Anita Mulder’s ervaring met Gave Dingen Doen

Bruisend van ideeën die erom vragen om omgezet te worden in daden. Ik heb er genoeg maar loop steeds weer tegen mijn eigen vraag aan hoe zet ik die ideeën nu om in daden? Gewoon doen zul je zeggen… (dat is ook gezegd bij GDD, maar daarover later) Tja, het ‘gewoon doen’; daar zit nu net de kneep…

Ik heb het plan opgevat dat ik met mijn counselingpraktijk Perfect-Zo perfectionisten wil uitdagen om imperfecte dingen te gaan doen zodat ze ervaren dat niet perfect zijn ook oké is. Dit uitdagen wil ik doen door verschillende methodieken en middelen in te zetten. Toen ik ging pitchen had ik al helemaal duidelijk wat ik allemaal wilde doen; maar hoe zou ik dat aan moeten pakken???

Want… en daar komt ie… Ik ben een perfectionist die graag de dingen direct goed neer wil zetten!

Samen met Gijs van GDD was mijn pitchvraag snel geformuleerd: “Hoe start een perfectionist een luchtige leermethodiek over omgaan met perfectionisme?”

Nou, met die pitchvraag wisten de deelnemers wel raad! De heren van GDD – Wiro en Gijs – hadden een mooie methode bedacht om de deelnemers te laten meedenken, allereerst mochten ze vragen stellen en daarna mochten ze allerlei stellingen op het flipboard plakken die aangaven wat ik vooral niét moest doen… want dan zou het echt helemaal niks worden met mijn plannen.

Oef! Dat was wel even slikken… maar gelukkig hier bleef het niet bij. Na een korte pauze gingen de deelnemers in groepjes uiteen en gingen ze de door hun uitgekozen doemscenario’s omdenken. Van elke groep heb ik een a4 tje met tips en adviezen meegekregen waar ik mee aan de slag kan.

Eén advies stak er echt met kop en schouders uit… Gewoon Doen! Ik ben mijn eigen eerste klant, ik hoef het niet perfect te doen. Gewoon doen, bijschaven en opnieuw doen.

Hoever ik daar nu mee ben? Eén van de dingen die ik wil doen is met een ballenbak op pad, gewoon ergens op een plein gaan staan en steeds twee mensen uitnodigen om plaats te nemen in de ballenbak. Op een paar ballen staan stellingen of vragen waarover men met elkaar in gesprek gaat… een leuke manier om over angsten heen te stappen en andere mensen te leren kennen. En over ‘doen’ gesproken: Ikea is intussen benaderd voor een ballenbak met ballen. 🙂

Anita Mulder, pitcher Gave Dingen Doen Enschede op 14 oktober 2013

Leave a Reply