EnschedePast Pitchesquotes

Kruipen in de huid van een bejaarde…

Dat is wat enkele mensen letterlijk konden doen, bij GDD in Enschede op 31 maart. Toen kwam Gert-Jan Hospers namelijk het ‘ouderdomspak’ demonstreren. Het pak, een Duitse uitvinding, weegt twintig kilo en bestaat uit enkelverzwaarders, knieverstijvers, ellebooggewichten, een lichaamsvest, handschoenen die de bloedtoevoer naar de vingers afknellen, een troebele bril en een geluiddempende koptelefoon.

Met dat pak aan voel je je hoogbejaard – en ben je een stuk minder mobiel. We waren er getuige van hoe moeizaam één van de deelnemers opstond uit een luie bank en hoe ze haar veters strikte. Het was dan ook niet moeilijk meer je voor te stellen op welke vlakken het allemaal goed zou zijn ‘in de huid van een bejaarde te kruipen’: op straat, bij grote evenementen, in winkels en winkelgebieden, maar ook gewoon in de zorg.

Die ideeën kwamen althans los, toen Gert-Jan de vraag stelde welke toepassingen we allemaal zagen. Zijn eigen beweegreden om het pak aan te schaffen ligt in de toenemende vergrijzing van Nederland; hij wil gemeenten, corporaties en ontwikkelaars ervan doordringen dat die vergrijzing iets betekent in ruimtelijke zin – en dat ze zich daarop moeten voorbereiden: hoe wonen, werken, leven en recreëren ouderen?

Deze sessie leverde weer tientallen inzichten meer op in antwoord op die vraag. Inzichten die door een kleiner groepje van de aanwezigen uitgewerkt worden. Want Gert-Jan slaagde in zijn opzet: we werden ons allemaal meer bewust van wat ons de komende jaren te wachten staat, en van het feit dat ouder worden werkelijk gepaard gaat met gebreken – waar je op in moet spelen.

Meer weten? Dit filmpje (in het Duits) laat zien hoe het pak werkt.

Leave a Reply