Uncategorized

Binnen vliegende drones – testen, racen en trainen

Jeroen Engelkes, een voormalige piloot, had al langer plannen om Drone activiteiten te stimuleren. Deze betrokkenheid ontstond al tijdens het initiatief van TU Delft’s “RoboValley”. Met alle regels en wetgevingen rondom het outdoor vliegen met drones, was het niet makkelijk om invulling aan deze plannen te geven. Jeroen besloot om het anders te doen door buiten de lijnen te denken – een indoor Drone Center oprichten. Regen of wind, dag of nacht, je kunt altijd met drones vliegen.
Jeroen-Engelkes

Drone testen, racen en trainen

In de voormalige vliegbasis in Valkenburg, dicht bij Den Haag en Leiden, heeft Jeroen als eerste een indoor Drone Center geopend in februari dit jaar. “De locatie is ideaal en het past goed bij het concept. Het is dicht bij Schiphol, Technische universiteiten, Innovatie bedrijven zoals TNO en ook in het gebied met veel start up hubs ” zegt Jeroen.

Met de rol van Jeroen wordt het mogelijk gemaakt om drones te testen, ermee te racen en ze te trainen. “Nieuwe drone attributen moet getest worden, denk bijvoorbeeld aan nieuwe batterijen, een nieuw besturingssysteem of een nieuwe autopiloot. Daarnaast is er een Race-track gebouwd waar particulieren, werknemers van bedrijfsuitjes en deelnemers van workshops kunnen racen. Het trainen wordt gezien als een van de belangrijkste disciplines: Een opgeleide drone piloot moet een ROC brevet hebben – dit geeft instemming om een drone commercieel te mogen besturen in bepaalde omstandigheden en gebieden.”

Ecosysteem van drone gerelateerde partijen

Binnen de Drone Center is er ook ruimte voor start ups en bedrijfsvestigingen, vooral als zij werkzaam zijn op het gebied van drones. Een advocatenbureau die gespecialiseerd is in drone wetgeving, drone verzekeringen, leerbedrijven en start ups die bijvoorbeeld rook metingen uitvoeren door middel van drones. “Ik wil een ecosysteem van drone gerelateerde partijen creëren door verschillende bedrijven bij elkaar brengen die hiermee bezig zijn. Ons streven is om voorop te lopen in deze groeiende branche.” Het is de verwachting, dat de wereldwijde commerciële drone markt tot 2023 met 19% jaarlijks gaat groeien (bron: ResearchNester), met name in landen zoals VS, Engeland en in China.

Domino effect

Een goed idee is het begin, echter het is de kunst om het idee te vertalen in iets fysieks en daarbij te blijven bouwen in de juiste richting. Jeroen: “Voor mij is het gevoel het belangrijkste, geld verdienen is een resultaat. Ik zit net vóór de flessenhals, ik ben nog niet doorheen. Er zijn veel zaadjes geplant en er is veel roering op het gebied van drones: Van studiemateriaal tot de primeur van Red Bull races”. Het is nog even afwachten voor Jeroen, maar hij is ervan overtuigd dat er een moment gaat komen dat de steentjes top gaan toppelen als een soort domino effect. Hoelang kan je aan zo’n gevoel vasthouden? “Elke ondernemer moet weten wanneer the point of no return bereikt is, dus wanneer de tijd aanbreekt om te stoppen. Ik ben net begonnen, ben financieel onafhankelijk van investeerders en dus ik kan er gelukkig nog lang mee. De markt gaat gewoon blijven groeien – daar maak ik geen zorgen over.”

Idee tot werkelijkheid

Wij vroegen Jeroen: “Welke tips zou je geven aan ondernemers met een gaaf idee?”. “Nou..” Jeroen glimlachte en vertelde verder: “Hoe graag wij ook vast willen houden aan onze ideeën, is het beter om een stap opzij te doen, een kritische blik te werpen en te luisteren naar kritiek van anderen. Je kunt niet leven van goede ideeën; die ideeën moeten omgezet worden in werkelijkheid. Het is hard werken, maar met de juiste stappen lukt het vast! Als ondernemer is het goed om altijd breed te kijken en open te staan voor (nieuwe) signalen en veranderingen.”

Visie op de toekomst

“Mijn visie is om Nederland op de kaart te zetten met drones door de samenwerking met partners in binnen -en buitenland. Daarnaast moeten we blijven lobbyen voor meer drone mogelijkheden naast veiligheid. Dit zal drone startups een enorm boost geven vooral in de agrarische en infrastructuur sectoren maar ook de sports en entertainment industrie. Wij zijn aan het begin van de toekomst van drones ”

Heb jij ook een gaaf idee, in de drone branche of COMPLEET iets anders? Wij helpen jou graag verder om de juiste stappen te zetten en jouw dromen werkelijk te maken. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Voor meer informatie over de Drone Center kijk op www.dronecentervalkenburg.com

Leave a Reply